Nezostávam na jednom mieste

Zuzana SlovačkováOd vyhlasovania výsledkov súťaže E-žena roka 2012 ubehol nejaký ten čas, ale veľmi príjemné spomienky mám ešte stále v živej pamäti. Nikdy nezabudnem na ten pocit šťastia, že som mohla byť súčasťou takéhoto skvelého projektu a ešte k tomu si prevziať aj jednu z cien.

Cena, ktorú som získala mala pre mňa veľký význam. S nadšením som sa pustila do štúdia. IMS Copywriting eBook od  Moniky Jakubeczovej mi ukázal úplne iný uhol pohľadu, aký som mala na písanie textov na webstránku. Sú to veľmi cenné informácie a každý, kto sa chce venovať online podnikaniu ich určite ocení. :-) Ja som po prečítaní e-booku začala okamžite prepisovať texty, ktoré som mala pripravené na moju novú webstránku. :-)

Som off-line aj keď podnikám online

Aj keď podnikám z domu a určite to nechcem meniť, rada chodím aj na jarmoky, kde sa stretávam s ľuďmi, ktorím sa naše výrobky páčia, porozprávame sa,  vyrábam pred nimi bižutériu.  Neodmysliteľnou súčasťou jarmokov je aj náš malý veľký pomocník Maťko. Veľmi rád podáva vizitky tetám, najnovšie ukazuje vypestované bylinky – našu novinku na trhu, ale hlavne rád skladá a rozkladá stánok. :-) To je jeho pasia...podáva  drobné veci, presúva (aj tam kde netreba), no proste je úžasný. :-) Som veľmi šťastná, že popri práci môžem s ním tráviť veľa voľného času práve preto, že podnikám hlavne z domu.

Teraz, keď sa nám konečne vyčasilo, je schopný byť celý deň vonku na dvore. No a online podnikanie je o tom, že vo veľkej miere využívam počítač. Tak nám tatino zriadil kanceláriu vonku. :-) Predajný stánok a pult dal na terasu, vyniesli sme si počítače, vedľa stolíka máme zriadené ihrisko a  striedavo sa hráme s Maťkom a úradujeme na počítači.:-) Čerstvý vzduch prospieva nielen Maťkovi, ale aj nám.

Nezostávam na jednom mieste...

Aj v mojej tvorbe som sa o kúsok posunula. Okrem toho, že usporadúvam rôzne kurzy, aby sa aj ostatní mohli naučiť vyrábať sviečky, či bižutériu, začala som sa venovať výrobe šperkov z polymérových hmôt. Používam hlavne fimo, do tejto techniky som sa zaľúbila a venujem tomu každú voľnú chvíľku. Moje prvotinky sa okoliu páčia, takže ma to povzbudzuje do ďalšej práce. Určite sa fotky objavia aj na mojej novej stránke. :-)

Väčšina z nás sa teší, že sa nám  vonku už všetko zazelenalo a postupne začína kvitnúť. My, čo máme záhradky, už sme začali vysádzať. Naše nové záhony a zasadená zeleninka ma veľmi teší a už sa teším na plody našej práce.

Ale moja pozornosť sa neupriamila len na záhradku. Ja osobne mám rada bylinky a v našej kuchyni nesmú chýbať. Preto som bola nesmierne šťastná, keď som mohla do svojej ponuky zaradiť aj sady byliniek s drevenými hrantíkmi a tým posunúť našu ponuku aj do tejto oblasti. Skĺbili sme originálny darček s užitočnou a praktickou vecou. :-)

A keďže aj online podnikateľky musia niekedy variť, dovoľte mi podeliť sa s vami o niekoľko užitočných informácií o bylinkách pestovaných nielen priamo v kuchyni.

Bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál. Nie je nad to, keď si môžeme do jedla pridať čerstvo odtrhnutú bylinku.

Prečo čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky nielen krásne voňajú, skvele ochutia jedlo, ale sú aj zdraviu prospešné. Okrem vitamínov, ktoré obsahujú, majú aj liečivé účinky. Tymián napríklad zmierňuje žalúdočné problémy, materina dúška posilňuje imunitu a pôsobí proti prechladnutiu, levanduľa pomáha pri nespavosti a bolestiach hlavy, medovka uvoľňuje nervovú sústavu, mäta pôsobí osviežujúco a podporuje chuť do jedla.

Mnohí z nás si bylinky kupujú už vypestované. Pravdou však je, že v tomto prípade netušíme o tej bylinke nič. Nevieme, čím ju hnojili, ani odkiaľ ju doviezli. V lepšom prípade máme záhradku, kde si pestujeme bylinky sami. V tom prípade nám je jasné, že bylinky dostávajú  všetko to, čo jej poskytne príroda a my, tešíme sa, keď sa začne záhradka zelenať, aby sme mohli dary prírody naplno využívať.

Je to jednoduché ...

Či máte bylinky na záhradke, alebo nie môžete si ich pestovať priamo v kuchyni. Pestovanie byliniek doma v kvetináči je veľmi jednoduché. Stačí vám na to parapeta na okne, prípadne iné miesto, kde sa bude bylinkám dariť a budete ich mať poruke.  Bylinky nie sú náchylné na kuchynské výpary, takže sa nemusíte báť, že by im mohli uškodiť. Bylinkám sa v tomto prostredí darí.

...jednoduché aj pre deti

Už aj mnohé deti inklinujú k pestovaniu rastliniek v kvetináči. Ani pre ne to nie je zložité. Okrem toho, že majú o zábavku postarané (môj syn mi pravidelne hlási a ukazuje, o koľko mu vyrástla bazalka), vypestujú si aj zdravé bylinky. Žerucha je pre malých nedočkavcov ako stvorená, rýchlo vyrastie a na chlebíku s maslom chutí výborne. :-)

Bylinky majú svoju moc

Nedávno mi jeden pán na sociálnej sieti napísal pod naše nové výrobky komentár: „Bylinky majú svoju moc“. Má pravdu. Každá bylinka je niečím výnimočná – svojou vôňou, chuťou, silou, ktorá sa v nej skrýva. Je to dar prírody.

 

Bazalka pravá – využívame najmä listy, ktoré úžasne chutia v zeleninových šalátoch, omáčkach, polievkach. Má prenikavú korenistú vôňu, môžeme ju použiť aj do majonéz, jogurtových dresingov a bylinkového masla. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Svojou vôňou odpudzuje muchy.

Pamajorán obyčajný (oregano) –  hodí sa do mastných jedál, nakoľko zvyšuje tvorbu štiav v žalúdku. Koreníme s ním rajčiakové, syrové jedlá, pizzu a sýte polievky. Odvar z tejto bylinky je vhodný pri chorobách priedušiek.

Koriander pravý – táto bylinka má výraznú arómu, preto je vhodná do jedál zo zveriny. Pridáva sa aj do niektorých polievok a šalátov. Zrelé plody sú veľmi aromatické a majú pikantnú chuť. Využíva sa aj pri nakladaní hríbikov, repy a kapusty.

Tymián obecný – využívame ho ako korenie na mäso, údeniny, syry, šaláty, dusenú zeleninu, huby a perkelt. Ako čaj ho užívame pri liečení krčných infekcií, pomáha pri zlom trávení.

Materina dúška – v kuchyni ju môžeme použiť do jedál z rýb a na rôzne druhy pečeného mäsa. Má hojivé a protizápalové účinky a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu. Zvyšuje chuť do jedla.

Levanduľa lekárska -  používame ju na jedlá z rýb a na grilované mäsá. Sušená sa používa ako náplň do vankúšov. Čaj z čerstvej levandule pomáha pri nespavosti, bolestiach hlavy a nervovej slabosti.

Medovka – je to veľmi obľúbená bylinka, lístky používame do šalátov, omáčok, majonéz, dresingov, koktailov a limonád. Taktiež  sa dá použiť na grilovanú hydinu a varenú ryžu. Ako čaj pôsobí sedatívne a uvoľňujúci Pomáha pri odkašliavaní a uvoľňuje hlien v dýchacích cestách. Rozdrvené lístky tíšia rany po uštipnutí hmyzom.

Mäta pieporná – výborná je ako korenie na jahňacinu, zemiaky a zeleninové šaláty. Čerstvé lístky pridávame do miešaných nápojov a limonád. Čaj je osviežujúci, čerstvé lístky môžeme požuť v ústach, čo osviežuje dych a má antibakteriálne účinky.

Ligurček lekársky – čerstvé lístky používame do omáčok, šalátov, zeleninové jedlá, hydinu a ryby. Je skvelý do bylinkového masla či na bryndzu. Má vysoký obsah vitamínov Odvar sa používa na odvodnenie a vylučovanie škodlivých látok z tela.

Trebuľka voňavá – má vysoký obsah vitamínu C. Pridávame ju do omáčok a polievok. Výborná je tiež na pečené zemiaky. Trebuľkový ocot je mimoriadne zdravý a obľúbený.

Saturejka záhradná – využívame ju pri príprave jedál, ktoré spôsobujú nadúvanie. Hodí sa do strukovín, hlúbovín, do polievok a omáčok. Má silnú a prenikavú vôňu, dokáže odpudzovať v domácnosti hmyz ako muchy a komáre.

Estragón – z tejto bylinky, využívame najmä listy, úžasne chutia v zeleninových šalátoch, polievkach, paradajkovej šťave a omáčkach. Má prenikavú korenistú vôňu, používa sa do majonéz, dresingov a samozrejme bylinkového masla.

Žerucha – veľmi nenáročná rastlinka, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale aj železo, horčík, vápnik a  draslík. Jej skvelou vlastnosťou je rýchly rast, pochutnať si na nej môžete už o týždeň po vysiatí. Je ideálna do nátierok, šalátov, či zemiakovej kaše.

 

Prajem vám príjemné chvíle s vašimi bylinkami v kuchyni, či v záhrade.

Zuzana Slovačková

 

 

Pridať komentár

Ďakujeme, že sa držíte témy vo svojich príspevkoch.


Bezpečnostný kód
Obnoviť

Odporučte stránku

Odporúčame